Fugas sommertogt 2021 – 1. rejsebrev

Egå den 21/6 – Fårösund, Gotland den 21/7

Vi gør det igen! Fuga er taget på 3 måneders sommertogt, denne gang til Østersøen. Vi havde oprindeligt planlagt hele turen rundt: Polen, De Baltiske lande, Finland og Sverige, under betingelse af, at det lod sig gøre med den aktuelle Corona situation. Vi forlod Danmark den 14. juli umiddelbart efter mit sidste stik. Idet både Litauen og Letland stadig kræver, at der er gået 14 dage efter sidste vaccination, besluttede vi at sejle via Sverige først til Estland, hvor vi ankom d. 22. juli.

Idyl i Mariager fjord

Vi lagde ud med tre uger i den dejlige danske sommer. Vi fik krydset havne af, hvor vi aldrig har været før. Mariager Fjord blev første stop. Vi sejlede igennem den 35 km lange fjord, der starter med lavland og senere høje bakker, hvorefter den ender i Hobro. Højdepunktet var den smukke Panoramarute, som vi gik på en varm og solrig sommerdag.

Vi fik Christina ombord i Hobro og sejlede til Øster Hurup, i den spæde start af sommerferien. Her kom Christinas søster og familien på et hyggeligt besøg.

I Grenå måtte vi have båden på land, på grund af en utæt søventil. Vi blev hejst op af en kran af ældre dato, som lige kunne klare den 5 tons tunge båd. Efter nogle timers arbejde var problemet løst, og vi har igen et tæt søventil. Dagene i Grenå indeholdt dejlige sommermiddage hos mine forældre.

Fra Grenå sejlede vi til hyggelige Havnsø og naturskønne Nekselø, der ligger én sømil fra Havnsø. Nekselø har 16 indbyggere og fast færgeforbindelse til Havnsø. Den er fredet og har en særegen natur med det såkaldte ”storebæltsklima”, der er kendetegnende ved mindre nedbør, flere solskinstimer og mildere vintre, end resten af landet. Vi gik en dejlig ørunde på ca. 10 km.

VI var inviteret til Klaus’s ven Johns 70-års fødselsdag på Samsø den 4. juli, så vi lå et par dage i Ballen, der altid er tætpakket med både i højsæsonen. Vi lejede et par cykler og tog til Silleballe, hvor vi var i hyggeligt selskab og fik serveret den dejligste sommerbuffet med lokale råvarer.   

Via Sejerø kom vi til Gilleleje. Højsæsonen var for alvor startet, og vi brugte en times tid på at finde en havneplads – uden på en anden sejlbåd, lige neden for ”Grillen” inde i den gamle fiskerihavn. Et gedemarked men også en oplevelse. Den var den aften, hvor Danmark spillede semifinale i EM. Efter kampen blev der meget stille!

Lea kom på i Gilleleje, og herfra var vi forbi et par svenske havne i Øresund Viken og Lomma. Lomma ligger tæt på Lund, en af Sveriges ældste byer. Lund er en universitetsby med ca. 40.000 studerende ud af de næsten 95.000 indbyggere. Vi tog bussen til dertil og havde en fin dagstur rundt i byen.

Når vi skal ligge i København er det altid en vanskelig beslutning, hvilken havn, vi skal vælge. Denne gang faldt valget på Kastrup. Havnen ligger lige ved siden af Kastrup Strandpark, hvilket var et plus i det varme sommervejr. På vejen til Kastrup kastede vi anker ud for øen Saltholm, som er en kalkgrund 5 km øst for Amager. Vi sejlede i gummibåd ind til øen og gik en tur. Om sommeren sejles flere hundrede får og køer over til øen, hvor de græsser.

Saltholm

Kastrup blev det foreløbige sidste stop i Danmark. Lea afmønstrede. Vi tog på aftentur til København, så jeg kunne få min sidste vaccination i Øksnehallen og fejrede det med en drink på en bar i kødbyen i den lune sommeraften.

Skanör ligger ved Falsterbro. Det er et populært badested også for de velhavende. Her kan man iagttage rige svenskerne og danskere siddende på deres store både, drikke champagne og spise østers. Om dagen nydes strandlivet på de lækre badestrande. En af strandende var opdelt således: Yderst nudiststranden, så en afdeling for børnefamilierne, dernæst badegæster med hunde og tættest på parkeringspladsen pensionistafdelingen.

Skanør på en god sommerdag – nudiststranden, babystranden og hundestranden

Natsejladser er noget særligt. Alene de mange timer ombord gør, at man kommer i en ganske særlig stemning. At sidde i cockpittet indhyllet i mørket og mærker bådens bevægelser er så livsbekræftende. Vi sejlede vores første natsejlads på denne tur fra Skanör over Hanöbugten i Sverige, startende i tæt tåge med ankomst i halvskyet vejr til Bollö, som ligger i skærgården syd for Karlskrona.

Vi besøgte Karlskrona i 2014, da vi sejlede til Stockholm, så vi var blot på et kort visit der for at gøre nogle indkøb. Når man ligger i en havn nogle timer uden overnatning, sparrer man havnepengene. Det benytter vi os ofte af, og lægger os i stedet ud på en dejlig ankerplads.

Efter endnu en natsejlads tog vi på et kort visit i Påskallavik for at møde Allan og Annette fra Nala Danica, som vi lærte at kende på vores langtur til de Kanariske Øer. De var på vej hjem fra Gotland. Hyggeligt at det lod sig gøre at snakke og drikke formiddagskaffe.

Vi har været superheldige med vindretningerne på vores tur til Estland og gået meget lidt for motor. Det betyder så også, at vi må udnytte vinden, når den er der, så vi måtte videre fra Påskallavik samme eftermiddag. Det blev igen en natsejlads op til den østsvenske skærgård. At sejle i skærgården er som at komme ind i en labyrint. Tungen skal holdes lige i munden, rorpinden kontrolleres skarpt og søkort og bøjer følges nøje. Svenskerne har det med at klumpe sig på de bedste ankerpladser, men giver man sig lidt mere tid, er det som regel muligt at finde et sted, hvor man har det for sig selv.

Klintemåla

Vi ville sejle til Estland nord om Gotland. Inden vi satte kursen mod nordspidsen af Gotland, måtte vi have tanket diesel og lagde til i den idylliske svenske skærgårdshavn Klintemåla, som i sommermånederne tilbød salg af diesel til de mange lystsejlerne.

Med vinden ind bagfra og et roligt hav nåede vi Fårösund tidligt på formiddagen. Fårösund er det smalle stræde mellem Gotland og øen Fårö. Herfra går der to færger nonstop og gratis fra fastlandet til øen, hvilket resulterer i en konstant lang bilkø fra færgen op langs hovedgaden. Vi lå i fiskerihavnen med kun få andre både, blev venligt modtaget af havnefogeden og købte de dejligste nybagte svenske kardemommeboller til morgenmad, før vi gik til køjs for at indhente noget af den manglende søvn. I morgen sejler vi mod øen Saaremaar i Estland. Gotland gemmer vi til hjemturen.

Og hvorfor er det så lige, at vi gør det igen? Jo, fordi Fuga er blevet vores andet hjem og en hel særlig hverdag at have sammen. Fordi det føles som en stor frihed at begive sig ud i verden med oplevelser i vente, som er så uforudsigelige. Fordi det er en berigelse at opholde sig i natur og kultur, som er forskelligt fra det, vi kender. Fordi vi elsker kontrasterne af fx: (Over)fyldte havne med masser af liv versus stille og naturskønne ankerpladser, og når udfordringer afløses af problemløsning, hvorefter kroppen igen fyldes med energi og lyst til det videre eventyr.

På vej mod Gotland

Se vores rute

2 thoughts on “Fugas sommertogt 2021 – 1. rejsebrev

  1. Hej og tak til jer begge to for en dejlig aften med en god vin og en god stemning i Letland hilsen j. P

    1. Selv tak for hyggeligt selskab og god vin. Vi har tilmeldt os din youtube side så vi kan følge med i dit projekt . Held og lykke med det. Det bliver spændende at følge. Hilsen Klaus & Ulla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.