Rejsebrev nr. 15 – Mad og drikke på Fuga

3. særudgave

Kære alle

Det er nu ved at være længe siden I har hørt fra os. Vi har ligget i Las Palmas siden den 17. januar, og man kan vel sige, at vi delvist er gået i vinterhi. Det er koldt, blæsende og regnfuldt meget af tiden, og hvad er så mere passende, end at fordybe sig i simreretter og kagebagning. Vi vil i den anledning se tilbage på kulinariske kokkerier og oplevelser fra vores rejse. Her kommer 3. særudgave af vores rejsebreve, som vil omhandle mad og drikke på Fuga.

Æblecrumble bagt i Omnia gasovn

På Fuga går vi op i at spise sundt, varieret samt anvende lokale råvarer. Mens det er Klaus, der sætter kursen for sejladsen, er det mig der sætter kursen i madlavningen og indkøb.

Jeg køber så vidt det er muligt frugt, grønt, fisk og kød på byens markeder. Her får man som regel de mest friske råvarer.

Marked i Santa Cruz, La Palma                                             Black Scabbard fish. Lever på 800-1200 m.u.h.o.

Vi holder meget af at spise fisk. Desværre er vi ikke blevet så gode til selv at fange dem endnu. Vi har kun fanget den lille guldmakrel på sejladsen mellem Madeira og Tenerife. På La Palma var vi så heldige at få en stor luns tun forærende af en lokal fisker, der havde fanget én på ca. 85 kilo.

Guldmakrel på krogen                                                                     Tun til et par dage      

Efter et par forsøg, er det nu lykkedes at stege den perfekte tunbøf. Den skal blot have et halv minut på hver side, så den stadig er rød indeni. Hvis den får for meget, får den konsistens som dåsetun, og det er brandærgeligt. Vi har prøvet det, og måtte de efterfølgende dage finde på varme retter med dåsetun.

Når vi køber fisk her, kender vi ikke fiskene, og må så bare kaste os ud i at prøve noget forskelligt. En af vores favoritter er papegøjefisken, som er en lille fisk med noget meget lækkert kød. Jeg steger den som regel hel på panden. I Frankrig har de nogle dejlige fladfisk. Dem fik vi lavet et skønt måltid af, da Keld var med, hvor jeg pakkede dem ind i stanniol sammen med grønt og hvidhvin, hvorefter de blev bagt i ovnen.

Blæksprutter er en yndet spiser fra Nordspanien og sydpå. Vi har fået octupus, den 8-armede blæksprutte i flere variationer. De friturestegte blæksprutteringe calmares fra den 10-armede blæksprutte, kan de lave godt her og er noget ganske andet end dem, vi kan købe på frost i Danmark. Jeg har endnu ikke selv kastet mig ud i at lave blæksprutteretter, så vi har mest spist dem på restaurant, og når Allan fra Nala Danica tilberedte dem på sin grill.

Ovnbagt søtunge med nye kartofler                    Calmares og tempurastegte rejer
Loctudy, Frankrig                                                     Gijon, Spanien

Allans grillstegte blæksprutte                                                        Blæksprutte med kartofler
Santa  Cruz, Tenerife                                                                       Muros, Spanien

Efter et halv års madlavning i Fugas pantry, må vi konstatere, at man kan lave stort set alt om bord. Dagen starter ofte med nybagt brød lavet i min Omnia gasovn, hjemmelavet yoghurt og mysli. I England fandt vi en yoghurtmaker, hvor mælken står og syrner 4-8 timer. Det fungerer perfekt. I Spanien kan man kun købe små bægre yoghurt, så det er en stor fordel at lave yoghurten selv.  Jeg laver ofte et glas friskpresset juice eller smoothie af de skønne frugter, vi kan få.

Brød bagt i Omnia gasovn                                                                              Youghurtmaker

Morgenmad

Frokosten består som regel af brød med noget på. På de Kanariske Øer spiser vi mange dejlige oste, især gedeoste, pølser og skinke, eller humus, som jeg selv laver. Vi holder også meget af dåsesardiner. Rugbrød savner vi egentlig ikke, når vi kan bage vores eget brød med masser af frø og kerner i

 

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi elsker kager, både dem vi selv laver og dem vi kan få ude i byen.

Hjemmelavet blåbærkage                                 Portugisisk pastel de nata. Viana do Castelo, Portugal

Vi holder af at spise ude, men synes faktisk det kan være lige så hyggeligt at tilberede et dejligt måltid på båden.

Aftensmad på båden                                                         Tunsalat til forret på restaurant.  Porto Santo

Når vi sejler spiser vi mere simpelt. Hvis der er høj sø, må man bare spise noget brød og hvad man lige har mulighed for at putte på. Nogle gange har jeg smurt madder inden afgang. Aftensmaden har jeg også ofte forberedt, så vi bare skal varme den undervejs. Det vigtigste er, at vi har noget nemt tilgængeligt, for det kan være en udfordring blot at hente en pakke kiks nede i båden, hvis bølgerne går højt.

Her i syden har de så meget dejligt vin, som ikke koster ret meget. Derfor drikker vi næsten altid et glas vin til maden. Vi prøver også de lokale vine. På de Kanariske øer laver de gode vine, som vi ikke kan købe i Danmark. Selv på den lille ø Porto Santo har de en lille vinproduktion.

Vinsmagning på Porto Santo                                                 Portvinssmagning i Oporto, Portugal

Når vi kommer i havn efter en sejlads, får vi altid en drink. Kommer vi til et nyt land eller en ny ø får vi cava. Ved særlige lejligheder laver vi mere avancerede drinks fx piña colada.

Cava efter ankomst til Dover, England                                     Piña Colada i juledagene, San Sebastian, Gomera

Vi har undervejs fået opgraderet vores køkkenudstyr. På Porto Santo købte vi en elektrisk grill i det lokale supermarked. Den ligner en toaster, og jeg bruger den både til at grille kød, grønsager og til at riste brød. VI kan kun bruge den, når vi har landstrøm. Vi har også fået et større elkogekande, da vores gamle halvliters kan ikke rakte så langt med gæster ombord. Sidst ny investering er en espressokande til komfuret. I skrivende stund venter vi på at få et nyt gaskomfur leveret. På det vi har nu, kan man nemlig ikke længere regulere gasflammen i ovnen, og så kan man faktisk ikke rigtig bruge ovnen til noget. Det bliver næsten som at få et nyt køkken

Til slut skal I lige have dette skønne billede fra Tazacorte på La Palma, hvor der var fællesspisning på pontonen.

Tazacorte, La Palma

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.